Wie zijn wij

WIE ZIJN WIJ?

De initiatiefnemers

Krachten bundelen binnen de gemeente

Met een sterke samenwerking tussen Water, land & dijken, Cono kaasmakers, Gemeente Purmerend en de Beemsterling. 

"alleen ga je sneller, samen kom je verder"

Water, Land & Dijken

Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Water, Land & Dijken is een collectief van ruim 450 boeren, 400 vrijwilligers en een groep betrokken burgers.


Wij zetten ons in voor weidevogels, natuur, aantrekkelijk landschap, schoon water en een gezonde bodem. Zo realiseren we waardevolle plattelandsnatuur in samenhang met agrarisch ondernemerschap. Dat betekent dat er voor de agrarisch ondernemer een goed verdienmodel en toekomstperspectief is


Lees verder



Gemeente Purmerend

Sinds 1 januari 2022 zijn Beemster en Purmerend officieel één gemeente: de gemeente Purmerend. Daarmee is de agrarische productiepolder samengevoegd met de stad Purmerend. 

Beemster maakt al 400 jaar voedsel van topkwaliteit. Bijna 90 procent van de grond in Beemster is agrarisch terrein. Voedsel dat in de polder werd geproduceerd werd vermarkt in Purmerend. Daar begon dus ook de verwevenheid van Beemster en Purmerend. Beemster is een eeuwenoud en tegelijkertijd springlevend merk: agrarische kwaliteitsproducten van deze bodem worden verhandeld op de wereldmarkt. Beemster is een merk waar we als gemeente trots op zijn, dat in onze identiteit verweven zit.

We willen ook de komende 400 jaar de voedselkamer naast Amsterdam blijven van waaruit we de regionale en (inter-)nationale markt bedienen met voedsel van topkwaliteit. Het agrarisch toekomstperspectief verdient voortdurend de aandacht van de gemeente. De agrarische sector innoveert snel – zowel op eigen initiatief als door wet- en regelgeving. We willen de sector zo veel mogelijk de ruimte geven om mee te kunnen gaan in de landelijke agrarische visie van duurzame kringlooplandbouw en technologisering. Om de kwaliteit van het gebied – bekroond met status werelderfgoed – te kunnen blijven garanderen en agrarisch ondernemerschap ook in de toekomst op topniveau uit te kunnen oefenen, is een gezamenlijke aanpak van ondernemers en overheid nodig.  Als gemeente willen we het merk Beemster behouden, uitdragen en versterken. 

‘Beemster in bloei’ draagt bij aan een gezamenlijke aanpak om duurzaamheid en biodiversiteit binnen de agrarische bedrijfsvoering in Beemster te integreren. En aan het verhaal van Beemster als voedselkamer/landschap en de waardering voor de voedselproducten en het merk Beemster.



Cono Kaasmakers

Agrariërs zijn echte buitenmensen. Ze realiseren zich als geen ander hoe in de natuur alles met alles samenhangt. Melkveehouders van CONO hebben daarom ook hart voor andere dieren dan hun eigen koeien, en voor alles wat groeit en bloeit. Zo zoeken ze elk op een eigen manier steeds de verbinding met de natuur. Dat leidt tot verrassende vormen van biodiversiteit. Melkveehouders van CONO die actief agrarisch natuur stimuleren doen dat inmiddels op bijna 30% van hun bedrijfsoppervlakte. Sinds 2019 worden deze biodiversiteitsprojecten van de melkveehouders van CONO symbolisch verbonden door het ‘Beemster Bijenlint’, waarbij bloemenranden worden ingezaaid om bijen en andere bedreigde insecten en vogels te helpen genoeg voedsel te vinden. Inmiddels zaait ruim een kwart van de CONO leden jaarlijks bloemen in, wat in 2022 goed was voor ruim 50.000 m2. 

CONO Kaasmakers is als coöperatie van nature continu op zoek naar duurzame samenwerkingen en ziet kans om met de partners van ‘Beemster in bloei’ de biodiversiteit in de Beemster polder te vergroten door middel van het inzaaien van bloemenranden bij agrariërs.


Verder lezen



De Beemsterling


De Beemsterling is een initiatief van en voor agrariërs in de Beemster. De Beemsterling zet enthousiast in op het vertellen van het verhaal, het creëren van draagvlak bij onze buren en stedelingen én het onderling delen van kennis. En nu dus ook op biodiversiteit. Dit is niet uitsluitend een taak van agrariërs, het is een onderwerp dat iedereen aangaat. Daarom is het van belang dat burgers, boeren, bedrijven, gemeente en provincie samen investeren in biodiversiteit in de Beemster. 



Verder lezen
Share by: